archetype de goede buur

Archetype goede buur uitgelicht

Brand archetypes zijn ‘persoonlijkheden’ die merken inzetten om een bepaald publiek aan te spreken. Je voelt je namelijk eerder verbonden met een merk waar je je mee identificeert of dat iets in je losmaakt. In dit blog zoomen we in op brand archetype: de goede buur.

Archetype goede buur, ook wel ‘de bondgenoot, ‘de allemansvriend’ of ‘de realist’ genoemd is een van de archetypes die behoren tot de archetypes die we associëren met ‘sociale verbondenheid’.

Orde en structuur: De schepper, De heerser, De zorggever
Sociale verbondenheid: De entertainer, De goede buur, De verleider
Verandering en Risico: De held, De magiër, De rebel
Prestatie: De avonturier, De onschuldige, De wijze

Korte beschrijving van archetype goede buur

Dit archetype de vriendelijke pretentieloze en geïnteresseerde buurman. Het is ‘de gewone jongen’ onder de archetypes. De goede buur is wars van opgepompt gedoe en laat mensen weten dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dit archetype ontpopt zich als realistisch en verstandig en representeert idealen zoals eerlijkheid, een goede werkethos en authenticiteit. De goede buur is er voor je als je hem nodig hebt. 

Archetype goede buur of realist is vaak gefocust op familie en communities. Verbinding maken en een ‘sense of belonging’ creëren zijn daarbij de technieken die bedrijven met dit archetype inzetten om een bepaalde groep aan zich te binden.

Net als de verleider en de nar speelt archetype goede buur in op onze universele angst om ‘ergens niet bij te horen’ en komt met de oplossing om jou juist wel erbij te laten horen. 

Hoe dit archetype zich vertaalt in bedrijfscultuur en branding 

Bedrijven die we associëren met ‘de goede buur’ presenteren zich ook qua bedrijfscultuur vaak niet de meest hiërarchische of formele bedrijven (denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de HEMA-baas die hoogstpersoonlijk de schappen van de HEMA-vestigingen checkt) Bovendien zijn merken met dit archetype vaak makers van producten die we gebruiken in ons dagelijks leven (zoals kleding of keukenspullen), of ketens die dagelijkse producten verkopen (zoals supermarkten). Je vindt dit archetype ook terug bij verzekeraars en non-profit organisaties. 

Ze laten in hun afbeeldingen realistische foto’s zien van mensen waar we ook de gewone man zich mee kan associëren en maken vaak gebruik van ‘praktisch advies’. Qua kleurgebruik en verdere branding loopt het enorm uiteen, al zie je wel vaak frisse kleuren terugkomen. Maar: goede-buur-bedrijven zullen een chique of exclusieve uitstraling in elk geval vermijden, want ze willen ver weg blijven van dikdoenerij en een grote groep mensen aanspreken. 

De tone-of-voice van archetype ‘de bondgenoot’ (de goede buur)

Tone of voice archetype optimist / goede buur

Wanneer je archetype ‘de bondgenoot’ (de goede buur) wilt inzetten voor je bedrijf, is het heel belangrijk dat de manier waarop je schrijft, oftewel je tone-of-voice hierbij klopt. Wil je gratis en voor niets een voorbeeld ontvangen van een uitgewerkte tone-of-voice voor een bedrijf met archetype ‘de goede buur’ zodat je dit ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken? Vul dan gauw je naam en e-mailadres in!

    Ik wil het tone-of-voice voorbeeld van het archetype 'de goede buur' ontvangen



    Archetype goede buur/realist op een rijtje

    Wens: gezien worden als eerlijk en betrouwbaar.

    Doel: Bij een groep mensen horen en samen sterk staan.

    Strategie: Sense of belonging creëren, mensen het gevoel geven dat ze bij een community horen en dat ze goed genoeg zijn zoals ze zijn.

    Talent: Een nuchtere kijk op de wereld, empathie, toegankelijkheid en eerlijkheid. 

    Angst: Er niet bij mogen horen.

    Zwakke plek: Eigen identiteit verliezen om op te willen gaan in de massa. 

    Het motto van de goede buur

    “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en “Iedereen doet ertoe”. 

    10 Voorbeelden van merken met archetype goede buur

    • HEMA
    • Toyota
    • Jumbo
    • Volkswagen
    • KFC
    • Ebay
    • C&A
    • Wrangler
    • Levi’s
    • Klaverblad verzekeringen

    3 voorbeelden van merken met archetype ‘goede buur’ uitgelicht

    HEMA

    Het merk van de rookworsten, tompoezen, kleurrijke kinderkleding. Is er een Nederlander die niet dol is op de HEMA? Misschien een enkeling, maar het zijn er weinig! En dat is best knap, want dat betekent dat ze een ontzettend grote groep aanspreken. HEMA is toegankelijk, hun producten zijn eerlijk geprijsd, kwalitatief goed en ze hebben er een hele community omheen gebouwd. Denk aan de geliefde t-shirts met rookworsten en alle dingen die ze naast kleding en spullen nog aanbieden zoals verzekeringen, een fotoservice en verzekeringen. En natuurlijk hebben ze ook een ledenpas, waar je korting mee kunt krijgen. En wist je dat HEMA staat voor Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij? Het community-gevoel zit dus al in de naam zelf. Het klinkt bijna als een soort non-profit organisatie, terwijl het natuurlijk gewoon een commercieel bedrijf is. 

    Hema is ‘de every man’ pur sang. Hun beeldgebruik is kleurrijk, fris en de mensen die je ziet in hun advertenties zijn totaal verschillend maar wel een realistische afspiegeling van onze samenleving. Ze letten erop inclusief te zijn door mensen van alle kleuren en maten en genders (ook trans en non-binair) te gebruiken in hun campagnes. Kijk maar eens goed naar deze advertentie: als er een ding duidelijk wordt, is dat ze er voor iedereen zijn en dat iedereen erbij mag horen. 

    Klaverblad verzekeringen

    Klaverblad is een Nederlandse verzekeringsmaatschappij die naar eigen zeggen: ‘gewoon goede verzekeringen’ biedt. Ze zijn pretentieloos en ze zijn er om mensen te helpen. Je kunt je wel voorstellen dat dit nuchtere Nederlanders aanspreekt (des te meer omdat veel mensen bang zijn dat verzekeraars niet te vertrouwen zijn). Ze gebruiken in hun advertenties ‘normale mensen’ en hun slogan is ‘Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder’. Need I say more? Hieronder kun je een video van klaverblad bekijken waarin, je vrijwel alle normen en waarden van archetype goede buur of realist herkent. 

    IKEA

    Ikea is misschien wel het allerbeste voorbeeld van het archetype de goede buur, allemansvriend of realist. Het idee achter IKEA is dat het ‘voor het grote gros’ is. Jong, oud, arm, rijk, stads, plattelands: iedereen heeft wel iets van Ikea in huis. Zij bieden onmisbare producten voor alledaags gebruik en hun idealen schemeren door op elk niveau van hun business. Van betaalbare prijzen, tot DYI-meubels en de goedkope ijsjes en gehaktballen die je in hun café kunt bestellen. Verder is het familie-georiënteerd met de Ikea family pas waar je korting (en gratis koffie) mee krijgt, kinderopvang Småland voor de kleintjes en een speciaal kindermenu. 

    Een van hun slogans is ‘the wonderful everyday’, waarin ze het alledaagse aspect dus letterlijk benoemen. In hun communicatie maken ze gebruik van families in huis, studenten en oudere koppels. Eigenlijk gewoon mensen die je buren zouden kunnen zijn. Ze gebruiken ook veel humor in hun campagnes. Daarin gaat het bijvoorbeeld over herkenbare situaties bij mensen thuis (voorbeeld 1), of ze nemen exclusieve merken op de hak (voorbeeld 2, Apple was hier overigens niet erg blij mee). 

    archetype ikea

    Voorbeeld 1                                                    Voorbeeld 2

    Video over archetype goede buur

    Archetypes inzetten voor jouw bedrijf?

    Het is natuurlijk heel interessant en leuk om meer te lezen en te leren over archetypes en archetype ‘goede buur’ in het bijzonder, maar het gaat er natuurlijk uiteindelijk om dat je deze marketingtechniek ook wilt inzetten voor jouw merk. Het kiezen van (een of meer) brand archetypes, vormt namelijk een onderdeel van de basis voor jouw branding (visueel en tekstueel), en kan je helpen kleur te bekennen en echt een bepaalde doelgroep te bereiken. Dat betekent niet dat je andere merken moet kopiëren, maar dat bijvoorbeeld je jouw tone of voice gaat bepalen met je archetype(s) als basis.

    Is dat hele archetype nog steeds abracadabra, weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je een archetype-bepaling en jouw tone of voice helemaal uitgewerkt hebben passend bij jouw merk? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je met liefde verder. 

    Jaaprogramma marketing

    Heb je hier wat aan gehad? Super! Heb je nog meer hulp nodig? Neem contact op!

    Ik wil een gratis intake!