Lokale SEO

Lokale SEO: Zo krijgt jouw lokale bedrijf een boost in de buurt

In dit blog vertellen we je alles over lokale SEO. Maar laten we eerst even inzoomen op de bedrijven die er gebruik van maken, namelijk ‘local businesses’.

Wat is een local business en waarom is lokale SEO belangrijk?

Een local business of lokaal bedrijf is een kleinschalig bedrijf dat voornamelijk zaken doet met mensen uit de buurt of een bepaalde plaats. Denk aan die gezellige bakker om de hoek, het kapperszaakje waar je altijd naartoe gaat, of de makelaar in jouw wijk. Bij dit soort ondernemingen draait het om de lokale vibe en verbinding met de gemeenschap. In plaats van grote ketens die overal hetzelfde zijn, zijn lokale businesses juist uniek en lekker persoonlijk. Ze houden van hun buurt en de mensen die daar wonen en werken.

Hoewel dit soort ondernemingen vaak fans hebben, is het alsnog cruciaal dat jouw lokale bedrijf ook online opvalt in jouw buurt. Bijvoorbeeld voor toeristen, of bewoners die jouw onderneming of merk (nog) niet ontdekt hebben.

Hiervoor kun je lokale SEO (Search Engine Optimization) inzetten en daar gaan wij je in dit blog alles over vertellen. We bespreken de stappen die je kunt nemen en lichten een voorbeeld uit van een lokaal duurzaam kledingmerk genaamd EcoStyle. (Ja, deze naam is bij gebrek aan inspiratie bedacht door chatGPT.) Wil je eerst meer leren over SEO in het algemeen? Lees dan eerst ons blog met SEO-schrijftips en/of het blog over on page SEO.

Klaar om meer te leren over lokale SEO? Let’s go!

Lokale SEO: de kracht van jouw lokale aanwezigheid

Als lokaal bedrijf wil je natuurlijk gezien worden door de mensen in jouw buurt. Met lokale SEO kun je online opvallen op het juiste moment. Bijvoorbeeld wanneer mensen in de buurt zoeken naar producten of diensten zoals die van jou.

Hier zijn een paar belangrijke stappen die je heel makkelijk kunt nemen om de lokale SEO te verbeteren.

Zet je bedrijf op Google My Business

Eerste indrukken zijn belangrijk, toch? Met Google My Business heb je meteen een vliegende start. Zorg ervoor dat alle relevante bedrijfsinformatie klopt en dat klanten een duidelijk beeld krijgen van jouw unieke aanbod. Voeg wat mooie foto’s toe, nodig klanten uit om reviews achter te laten en laat zien waarom jouw bedrijf het allerbeste is in de buurt.

Lokaal, lokaal, lokaal

Wil je opvallen? Gebruik lokaal gerichte zoekwoorden in jouw websitecontent. Denk aan termen als “lokale bakkerij Amsterdam” of “handgemaakte meubels Utrecht”. Door deze slim te gebruiken, schiet jouw website omhoog in de lokale zoekresultaten.

Voor ons fictieve kledingmerk “EcoStyle” kan het bijvoorbeeld werken om lokale zoekwoorden zoals “duurzame kledingwinkel Den Haag” of “sustainable clothing store Rotterdam” te gebruiken. Zo vinden mensen in die specifieke steden sneller hun weg jouw zaak.

Wees authentiek

Val op door authentieke content te creëren die precies past bij jouw lokale doelgroep. Denk aan inspirerende blogposts, coole, mooie of gezellige video’s of interviews met lokale experts. Laat zien dat je een passie hebt voor jouw zaak of merk en dat je betrokken bent bij de lokale gemeenschap.

Voor “EcoStyle” zou het geweldig zijn om content te maken zoals “5 duurzame modetrends in Rotterdam” of “Interview met een lokale ontwerper die kleding recyclet”. Deze content toont niet alleen de expertise van “EcoStyle”, maar laat ook zien dat ze een waardevolle bron zijn voor duurzame fashion in de buurt.

Goede vibes, goede recensies

Niets werkt beter dan positieve mond-tot-mondreclame. Moedig jouw tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen door een mooie review achter te laten op platforms zoals Google, Yelp of social media. Dit versterkt niet alleen jouw online reputatie, maar trekt ook nieuwe klanten aan.

Voor “EcoStyle” kunnen positieve klantrecensies over hun duurzame materialen, toffe designs en goede klantenservice anderen overtuigen om voor hen te kiezen. Daarnaast kunnen ze tevreden klanten vragen om jouw geweldige kledingmerk te delen met vrienden en familie, zodat ze als een lopend vuurtje bekendheid krijgen.

Conclusie: lokale SEO werkt!

Met lokale SEO kan jouw lokale bedrijf een positie innemen in de buurt en een sterke band opbouwen met een lokale gemeenschap. Door aanwezig te zijn op Google My Business, gebruik te maken van lokaal gerichte zoekwoorden, authentieke (lokale) content te maken en positieve reviews te vergaren, kunnen lokale bedrijven zoals “EcoStyle” een echte heldenstatus bereiken. Zo ontstond de eerste Jumbo als lokale supermarkt in Veghel, was booking.com ooit een klein Amsterdams reisbureautje en begon Coolblue als studentenonderneming in Rotterdam. Dat geeft de burger moed, toch?

Voor de liefhebber: tutorial lokale SEO

Neem contact op

Heb je hier wat aan gehad? Super! Heb je nog meer hulp nodig? Neem contact op!