Storytelling marketing is kort door de bocht het vertellen van verhalen waarin klanten, producten of diensten de hoofdrol spelen. In plaats van alleen maar saaie feiten op te sommen, leg je de focus op hoe het product of de dienst een probleem oplost of een verlangen vervult van de consument. Door zo’n verhaal wordt er een emotionele band gecreëerd tussen de consument en het product. Hierdoor voelen mensen zich er meer bij betrokken en zijn ze eerder geneigd zijn om het te kopen.
Kijk bijvoorbeeld naar de campagne van Apple voor de iPod waarbij ze storytelling marketing vol hebben in gezet. (Voor Gen Z: een iPod was een mp3speler die we gebruikten toen iPhones nog niet de norm waren ;-)). In plaats van alleen maar technische specificaties te vermelden, werd er een verhaal verteld over hoe de iPod de manier waarop mensen muziek luisteren voorgoed zou veranderen. Dit zorgde voor een emotionele band met de consument en maakte de iPod tot een symbool van vrijheid en persoonlijke expressie. Want wie wilde er nou niet zo’n cool apparaatje in zijn of haar broekzak hebben zitten?
Maar waarom werkt storytelling marketing zo goed? Wat zijn precies de voordelen? Hoe zetten andere bedrijven storytelling marketing in. En nog belangrijker, hoe kun je het zelf inzetten voor je bedrijf? Op exact deze vragen geven wij je antwoord in dit blog.
Table of Contents
De voordelen van storytelling marketing:
Mensen zijn DOL op verhalen
Er is iets magisch aan verhalen, nietwaar? Ze hebben de kracht om ons te betoveren en ons mee te slepen in een wereld die volledig anders is dan de onze. Daarom zijn verhalen zo aantrekkelijk voor de doelgroep. Mensen zijn op zoek naar iets dat hen kan boeien en entertainen. En dat is precies wat verhalen doen!
Wanneer je storytelling gebruikt in je marketingstrategie, kun je ervoor zorgen dat jouw boodschap niet alleen wordt gehoord, maar ook echt wordt begrepen. Verhalen hebben de kracht om emoties op te roepen en ervoor te zorgen dat mensen zich kunnen identificeren met jouw product of dienst. Hierdoor wordt de kans veel groter dat mensen met jou willen communiceren en zich willen engageren met jouw merk.
Verhalen blijven beter hangen
Je kent het vast wel: iemand vertelt je een verhaal en maanden later herinner je je nog steeds de details. Dat komt omdat verhalen veel beter blijven hangen dan saaie feiten en cijfers. Feiten en cijfers kunnen snel saai en verwarrend worden, maar een goed verhaal prikkelt je verbeelding en blijft veel langer in je hoofd hangen.
Als je een storytelling marketing gebruikt om jouw boodschap over te brengen, kun je er dus op rekenen dat het veel meer impact heeft op je doelgroep. Je verhaal wordt niet alleen gehoord, maar ook onthouden. En dat is precies wat je wilt bereiken met jouw marketingboodschap.
Het gebruiken van verhalen zorgt voor authenticiteit
We leven in een wereld waarin we overspoeld worden met reclameboodschappen. Het lijkt alsof elke seconde wel een advertentie op ons afgevuurd wordt. Maar juist omdat we zoveel reclame zien, zijn we kritischer geworden. We willen niet langer geloven in de standaard reclame-uitingen die overal te vinden zijn. We willen authenticiteit.
En dat is precies waarom verhalen zo krachtig zijn. Verhalen zijn vaak veel authentieker dan standaard reclame-uitingen. Door een verhaal te vertellen, laat je zien wie je bent als merk en wat je werkelijk voor je klanten kunt betekenen. Dit zorgt voor meer geloofwaardigheid en vertrouwen in jouw merk.
Je speelt in op het oplossen van specifieke problemen en verlangens
Met concrete verhalen kun je laten zien hoe jouw product of dienst een specifiek probleem oplost of een verlangen vervult, waardoor potentiële klanten er vertrouwen in krijgen dat jij ook hun problemen kunt oplossen. Iemand met kleine kinderen, waarbij de vloer altijd bezaaid ligt met kruimels, is bijvoorbeeld helemaal niet op zoek naar een stofzuiger met hele vette features, maar wil gewoon dat alle kruimels zo goed mogelijk en met zo min mogelijk moeite opgezogen worden zodat zijn huis spic en span is en de kleintjes onbezorgd rond kunnen kruipen.
Door het op die manier aan te pakken is het alsof je een verhaal vertelt waarin de held het probleem overwint en dat werkt (bijna) altijd.
Zo zet je storytelling marketing in op een creatieve manier:
Het is natuurlijk heel leuk en inspirerend welke voordelen storytelling marketing heeft, maar hoe kun je storytelling marketing nu zelf inzetten voor je bedrijf? Hieronder vind je een aantal bruikbare storytelling marketing tips (met voorbeelden!) die je ook zelf kunt inzetten.
Gebruik video’s
Creëer video’s die een verhaal vertellen over je product of dienst. Dit kan in de vorm van een animatie, een “behind the scenes”-video of een klantenverhaal zijn. Dit werkt niet alleen fantastisch op social media kanalen (hierover hieronder meer) maar juist ook op je website.
Kijk bijvoorbeeld naar deze promovideo van Gebrouwen door Vrouwen. Ze vertellen niet alleen over hun bier, maar ze vertellen juist hun eigen verhaal. Dat maakt ze benaderbaar en sympathiek.
Zet social media kanalen in
Gebruik social media-platformen zoals Instagram, Facebook en TikTok om verhalen te delen over je product of dienst. Dit kan in de vorm van een korte video, een afbeelding of een carrouselpost zijn, zolang het maar een verhaal vertelt dat mensen aanspreekt! Denk bijvoorbeeld aan tips (van gebruikers), een inkijkje in een werkdag, of een een video van jou in actie met klanten.
Creëer een uniek personage
Dit werkt niet voor alle bedrijven, maar kan soms erg goed werken voor bedrijven die producten verkopen. Maak een uniek personage dat het verhaal van je bedrijf vertegenwoordigt. Dit kan een mascotte zijn of een fictief personage dat in een serie video’s of social media-posts verschijnt.
Een voorbeeld van een bedrijf dat dit heeft gedaan is verzekeringsmaatschappij Geico met hun mascotte, Geico Gecko. De Geico Gecko is een groen gekko-achtig dier dat vaak in commercials verschijnt en de voice-over verzorgt. Hij heeft een unieke persoonlijkheid en humor, en hij maakt grapjes over de producten en diensten van Geico.
Focus op de uitkomst
Gebruik verhalen waarin je focust op de uitkomst van jouw product of dienst in blogs, white papers, e-books en video’s om de voordelen te laten zien. Dit kan in de vorm van een case-study, een testimonial of een verhaal over hoe je product of dienst iemand geholpen heeft.
Een voorbeeld van een bedrijf dat focust op de uitkomst en storytelling marketing op een heel eigen manier heeft ingezet is Dove.
Dove heeft een succesvolle campagne gelanceerd genaamd “Real Beauty” waarin ze de nadruk legden op de schoonheid van echte vrouwen, in plaats van de geïdealiseerde schoonheid die vaak in de media wordt getoond.
Een van de belangrijkste onderdelen van de campagne waren de “Real Beauty Sketches” waarin vrouwen werden gevraagd om zichzelf te beschrijven aan een vreemde, die vervolgens een portret van hen tekende zonder hen te zien. Vervolgens werden de vrouwen gevraagd om een andere vrouw te beschrijven die ze net hadden ontmoet, en dezelfde kunstenaar tekende het portret. De resultaten lieten zien dat vrouwen zichzelf vaak minder mooi beschrijven dan dat ze daadwerkelijk zijn.
Deze campagne toonde de uitkomst van het gebruik van Dove-producten: dat vrouwen zich goed voelen over zichzelf en hun natuurlijke schoonheid waarderen. De campagne werd gedeeld via video’s en sociale media-posts en werd een groot succes, omdat het een belangrijk sociaal probleem aan de kaak stelde en een positieve boodschap bracht over het zelfbeeld van vrouwen.
Gebruik influencer marketing
Werk samen met influencers die een groot bereik hebben en hen vragen om verhalen te delen over hoe ze jouw product of dienst gebruiken. Let op: dit werkt alleen goed als de ‘influencer’ ook daadwerkelijk affiniteit heeft met jouw product of dienst. Als het niet authentiek overkomt heeft het namelijk eerder een averechts effect.
Een goed voorbeeld van een succesvolle influencer-marketingcampagne van Nederlandse bodem is de samenwerking tussen supermarktketen Albert Heijn en YouTuber Kalvijn.
In 2019 lanceerde Albert Heijn haar “Hamsteren”-campagne, waarbij klanten konden profiteren van kortingen op bepaalde producten als ze deze in bulk kochten. Om deze campagne te promoten, werkte Albert Heijn samen met YouTuber Kalvijn, die populair is onder jongeren en meer dan 1 miljoen volgers heeft.
Kalvijn maakte een video waarin hij liet zien hoe hij voordeel kon halen uit de “Hamsteren”-actie door producten in bulk te kopen en tips te geven aan zijn volgers over hoe ze geld konden besparen bij Albert Heijn. Hij gaf ook een sneak peek van de producten die in de aanbieding waren en nodigde zijn volgers uit om naar de winkel te gaan en te profiteren van de aanbiedingen.
Deze influencer marketingcampagne was een groot succes omdat Kalvijn een populaire YouTuber was onder jongeren en een sterke band had met zijn volgers. Door zijn persoonlijke aanbeveling en het delen van zijn ervaringen, konden Albert Heijn en Kalvijn samen de doelgroep van Albert Heijn bereiken en hen aanmoedigen om naar de winkel te gaan en te profiteren van de “Hamsteren”-actie.
Organiseer events
Organiseer events waar je verhalen kunt vertellen over je product of dienst. Dit kan in de vorm van een productlancering, een workshop of een meet-up zijn.Zo zorg je ervoor dat jouw product/dienst tastbaar wordt, dat je mensen erbij betrekt, en op die manier heb je meteen authentieke storytelling content voor je website en/of sociale kanalen. WIN-WIN!
Nike organiseert sinds 2004 bijvoorbeeld de “Nike Women’s Half Marathon” in verschillende steden over de hele wereld. Dit evenement is niet alleen een hardloopwedstrijd, maar ook een ervaring die zich richt op de empowerment van vrouwen en hun prestaties.Tijdens het evenement deelt Nike inspirerende verhalen van vrouwelijke atleten en hun reis naar succes. Het bedrijf zet zich in om deelnemers te helpen hun doelen te bereiken en hun zelfvertrouwen te vergroten door middel van coaching en training.
Nike maakt gebruik van social media en andere marketingkanalen om deze verhalen te delen en mensen te inspireren om deel te nemen aan het evenement. Het bedrijf zorgt ervoor dat de deelnemers een onvergetelijke ervaring hebben door middel van prachtige locaties, entertainment en unieke medailles.
Door storytelling marketing via evenementen in te zetten, heeft Nike een sterke community opgebouwd van toegewijde hardlopers en merkloyalisten die zich verbonden voelen met de waarden van het merk en deel uitmaken van een groter geheel.
Gebruik humor
Gebruik humor om verhalen te vertellen over je product of dienst. Dit kan in de vorm van een grap of een komische video zijn. Let op: het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de humor past bij de stijl van je bedrijf en dat het niet ten koste gaat van de kwaliteit van je product of dienst. Een geslaagd voorbeeld van het gebruik van humor in storytelling marketing is de campagne “Was nou maar naar Specsavers gegaan”, van Specsavers. De campagne maakt gebruik van een grappige twist die zich richt op situaties waarin mensen iets verkeerd begrijpen of zien, en een hilarisch gevolg ervaren. Vervolgens wordt de slogan “Was nou maar naar Specsavers gegaan” gebruikt om te suggereren dat deze situaties voorkomen hadden kunnen worden als mensen een beter zicht hadden gehad.
De campagne omvatte een reeks tv-commercials en advertenties die verschillende grappige situaties toonden waarin mensen een fout maakten omdat ze een slecht zicht hadden. Bijvoorbeeld in onderstaande commercial waarbij een sukkelige jongen in een café per ongeluk een dartpijltje op een Hells Angel gooit. Een sterk staaltje storytelling marketing in actie!
De humoristische insteek van deze campagne heeft bijgedragen aan het vergroten van de naamsbekendheid van Specsavers en heeft het bedrijf geholpen om zich te positioneren als een expert op het gebied van oogzorg.
Storytelling marketing inzetten voor jouw bedrijf?
Het is natuurlijk heel interessant en leuk om meer te lezen en te leren over storytelling marketing maar het gaat er natuurlijk om dat jij het zelf kunt inzetten voor jouw bedrijf! Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld een keertje met ons te sparren, of door het maken van specifieke content, helemaal uit handen te geven, dan kan dat! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en we helpen je met liefde verder.
Heb je hier wat aan gehad? Super! Heb je nog meer hulp nodig? Neem contact op!