blog over kantoorjargon

QUIZ: KEN JIJ DEZE 10 KANTOORTERMEN?

Een van de grote voordelen van zelf ondernemen, is dat je geen manager hebt die op vrijdagmiddag om 17.30 nog even een uurtje wil ‘brainen over de CSF’ (critical succes factor) van dat nieuwe project. Want A) het is allang tijd voor bier en B)  Brainen over de whuuut?

Kantoortermen. Van kriebelige afkortingen (‘vrijmibo’) tot onnodige Engelse termen (‘we zetten het even on hold’) en van sportieve uitdrukkingen (‘we spelen kort op de bal’) tot termen die eerder lijken te passen in de luchtvaart (‘zo gaan we dit aanvliegen’). Dergelijk jargon vormt voor velen een bron van ergernis, maar ondertussen zijn een aantal van deze kantoortermen zodanig ingeburgerd dat veel mensen zich er schuldig aan maken (en dat zijn echt niet alleen maar de Zuidas-types).

Even de Ads inregelen

En eerlijk is eerlijk, wij doen het ook. Misschien wel elke dag. Zo hebben wij het steevast over ‘meetings’, hebben wij regelmatig een ‘call’ (want dit is cooler ofzo?) en hebben wij het in mails naar klanten vaak over ‘een vertaalslag maken’. Vandaag hoorde ik Myriam nog zeggen tegen een klant dat de Google Ads ‘ingeregeld’ moesten worden. Ik heb er niks van gezegd en de klant knikte begrijpelijk, maar ik moest er stiekem wel een beetje om gniffelen.

Het ergste kantoorjargon

In het Ergste-Jeukwoord-Onderzoek2019 van Japke-D. Bouma van het NRC kwam de ‘deep dive’ of ‘deep dive sessie’ als dubieuze winnaar naar voren. Bouma kwam deze term op het spoor door het boek van Marcel Canoy over de Rabobank. Hierin stond waarin geschreven dat de directie medewerkers geregeld ‘in een deep dive door the why trekt’.

Met een ‘deep dive’ wordt overigens gewoon een grondig onderzoek bedoeld. Runners up op respectievelijk nummer 2 en 3 waren ‘de afdronk’ (‘misschien kun je even de afdronk van die vergadering met me delen’) en alles met ‘keten’. Denk aan ‘informatieketen’, of de ‘integrale keten’.

Test jouw kennis van kantoortermen

Om jouw kennis te testen van het Nederlandse (of nouja, deels Engelse) kantoorjargon, heb ik deze quiz gemaakt. We zijn benieuwd of ook jij alle vragen kunt tackelen!

Results

Jij, kantoortijger, hebt gewoon meer dan 70% procent correct!

Het kan haast niet anders dan dat jij in een omgeving werkt/gewerkt hebt waar deze termen je om de oren vlogen. Of je hebt gewoon te veel naar Toren C gekeken.

 

Helaasch pindakaas. Van invliegen, afvangen of inregelen heb jij helaas geen kaas gegeten. Geeft niks! Je hebt vast andere talenten.

#1. Welk van de volgende kantoorwerkwoorden bestaat niet?

#2. Wordt dit echt gezegd? "Ik wil hier toch graag even een 'say' in hebben.

#3. Wat bedoelen mensen als ze zeggen dat ze een 'bila' hebben?

#4. Wat betekent de afkorting E.O.B?

#5. "Eerst even een presootje jongens." Wat is een 'preso'?

#6. Welke term hoort bij deze definitie? "Het is een Agile framework waarin een multidisciplinair team op effectieve, flexibele wijze samenwerkt aan dat wat de meeste waarde oplevert."

#7. Maak af: Dat ____________we over het weekend heen.

#8. Welke afkorting bestaat echt?

#9. “Nog even snel een meeting________? Ik kan rond 16:00 uur”.

#10. "We moeten dat plan even tegen hem ____________?"

Finish
Neem contact op

Heb je hier wat aan gehad? Super! Heb je nog meer hulp nodig? Neem contact op!